Direct registreren  |  Volg ons ook op Facebook!    
  Mantelzorgpunt Sliedrecht      
Mantelzorg       Ik ben mantelzorger       Jonge mantelzorger       Organisaties       Contact
           
    Netwerk    
       
       
         
   

Netwerk betrekken

   
    U bevindt zich hier: Mantelzorgpunt Sliedrecht » Organisaties » Netwerk betrekken    
         
   

Mantelzorgers met een betrokken sociaal netwerk hebben het makkelijker dan mantelzorgers die in hun eentje voor de zorg opdraaien. Maar veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen of hulp aan te bieden. Het is verstandig om daar in gesprekken speciale aandacht aan te besteden.

Het is ook goed om u te realiseren dat niet iedereen een sociaal netwerk heeft. Sommige mensen lukt het, ook met de beste wil van de wereld, niet om een netwerk op te bouwen en in stand te houden. Voor die mensen is meer (professionele) zorg en steun nodig.

Tips bij netwerkondersteuning

Hoe helpt u cliënten om hun sociale netwerk bij de zorg te betrekken?

Breng vraag en netwerk in kaart
Breng het sociale netwerk van de zorgvrager in een vroeg stadium in kaart. Betrek mantelzorgers bij het (keukentafel)gesprek over de zorgverlening en breng daarin het sociale netwerk ter sprake.

Maak samen met de zorgvrager en mantelzorger een maatwerkarrangement, dat aansluit bij hun wensen en behoeften. Dit arrangement kan bestaan uit hulp en steun vanuit het sociale netwerk, van vrijwilligers en/of van professionals.

Inventariseer of het nodig en gewenst is om het sociale netwerk te versterken. Zo ja, bespreek dan met de mantelzorger en zorgvrager welke stappen zij kunnen nemen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een van de methoden die beschreven staan in de wegwijzer aan de slag met sociale netwerken.

Help het netwerk helpen
Laat zien dat u de inzet van het sociale netwerk erkent en waardeert. Werk op gelijke voet met de mensen uit het netwerk samen. En respecteer ook hun grenzen.

Ondersteun de mensen in het sociale netwerk door te inventariseren wat zij nodig hebben om de ondersteuning die zij bieden aan te kunnen en vol te houden. Bied daar vervolgens oplossingen voor, zoals praktische trainingen.

Wijs mantelzorgers op de mogelijkheden om de zorg en communicatie binnen het sociale netwerk handig te organiseren, bijvoorbeeld via websites als www.sharecare.nl, bloomily en connectedcare.nl.

 
  Meer informatie:  
Zorgprofessional  
Netwerk  
Kennis delen  
   
       
         
         
         
         
         
           
      Direct contact?    
      Wil je dat wij contact met je opnemen? Heb je vragen over mantelzorg of de diensten van het Mantelzorgpunt? Stel ze gerust! Stuur een e-mail naar mantelzorg@welzijnswerksliedrecht.nl

Gelijk een antwoord op je vraag? Bel dan:

0184 - 420539

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 16.00 uur.
   
           
    © Copyright Mantelzorgpunt Sliedrecht  |  Bonkelaarplein 7, 3363 EL Sliedrecht  |  Webdesign: Devaca