Direct registreren  |  Volg ons ook op Facebook!    
  Mantelzorgpunt Sliedrecht      
Mantelzorg       Ik ben mantelzorger       Jonge mantelzorger       Organisaties       Contact
           
    Ik ben mantelzorger    
       
       
         
   

Ik ben mantelzorger

   
    U bevindt zich hier: Mantelzorgpunt Sliedrecht » Ik ben mantelzorger » Tips    
         
   

Als mantelzorger staat u er niet alleen voor. U kunt een beroep doen op het Mantelzorgpunt Sliedrecht, maar ook op de Sociale Dienst Drechtsteden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, aanpassingen aan uw woning en eventueel begeleiding of ondersteuning voor degene voor wie u zorgt. Vindt er een gesprek over mogelijke ondersteuning van degene waarvoor u zorgt plaats? Zorg dat u bij het gesprek aanwezig bent! Als mantelzorger hebt u wettelijk recht op hulp, zodat u uw rol als verzorger vol kunt houden.

Sociaal Team Sliedrecht en verzekeraar

Bij het Sociaal Team Sliedrecht kunt u ook terecht voor vragen, hulp en ondersteuning. Informeert u naar de mogelijkheden.
Vraag ook eens bij uw eigen ziektekostenverzekeraar na wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden.

Tips

Deel de praktische zorg
Mantelzorgers zijn vaak geneigd álle zorg op zich te nemen. Vraag mensen uit uw omgeving om u te helpen. Begin klein en dichtbij. Familieleden weten soms niet eens wat u allemaal doet. Nodig iedereen in het sociale netwerk van de zieke eens uit, zet alle zorgtaken die moeten gebeuren op papier, en verdeel ze onderling. De zorg met verschillende mensen op elkaar afstemmen kan eenvoudig via een digitaal zorgdagboek of met een app. Bijvoorbeeld met www.wehelpen.nl.

Vertel het op je werk
Een op de vijf mantelzorgers heeft een betaalde baan en dat percentage neemt alleen maar toe. Toch vertelt slechts een kwart van hen op het werk over hun intensieve zorgtaken. Praat er wel over!

Trek één lijn
Is er ook professionele hulp aanwezig? Maak dan dat u goed bij ze in beeld bent. Regel één contactpersoon – meestal is er sprake van een team – zodat uniet iedere keer met weer iemand anders te maken hebt. Zo kunt u één lijn trekken tussen mantelzorg en professionele zorg. Fijn voor de verzorgers én voor de patiënt zelf.

Af en toe afstand
U bent méér dan alleen maar mantelzorger. Andere sociale contacten dan die met degene die u verzorgt, zijn heel erg belangrijk, zeker als u onder hoge druk staat. Zorg ervoor dat u er af en toe helemaal uit kunt zijn. Bijvoorbeeld een dagje, een weekend of een weekje weg. Kijk bij vervangende zorg voor de mogelijkheden.

Kijk naar de positieve kanten
Als u mantelzorg verleent, dan is de kans groot dat uw band met de zorgvrager verandert. Vergeet niet wat u voor elkaar was, en blijf zoveel mogelijk de dingen doen die u altijd al samen deed. Misschien kan uw vader, zusje of partner nog steeds dat luisterende oor zijn dat hij of zij vroeger was. Zo houdt u de relatie min of meer gelijkwaardig.

 
  Meer informatie:  
Tips  
Ondersteuning  
Mantelzorgwaardering  
Mantelzorg en werk  
Dag van de Mantelzorg  
Activiteiten  
Interessante links  
   
       
         
         
         
         
         
           
      Direct contact?    
      Wil je dat wij contact met je opnemen? Heb je vragen over mantelzorg of de diensten van het Mantelzorgpunt? Stel ze gerust! Stuur een e-mail naar mantelzorg@welzijnswerksliedrecht.nl

Gelijk een antwoord op je vraag? Bel dan:

0184 - 420539

We zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 16.00 uur.
   
           
    © Copyright Mantelzorgpunt Sliedrecht  |  Bonkelaarplein 7, 3363 EL Sliedrecht  |  Webdesign: Devaca